Koha e lojës dhe mësimi me një qenush   

Këlysh

Në zhvillimin fizik dhe mendor të një qenushi, koha e lojës luan një rol vendimtar. Gjatë kohës së lojës, këlyshët mund të zhvillojnë aftësitë e tyre motorike si dhe të mësojnë aftësitë e tyre sociale. Është një mënyrë mahnitëse për ta njohur më mirë qenin tuaj, për të krijuar një lidhje me të dhe madje për të mësuar sjelljen bazë. Çdo ditë kaloni pak kohë për të luajtur me qenushin tuaj dhe për t'i mësuar atij disa gjëra themelore. Durimi dhe qëndrueshmëria janë thelbësore në stërvitjen me qenushin tuaj. Mos harroni të lavdëroni dhe shpërbleni gjithmonë një qenush për reagimin e duhur ndaj stërvitjes ose situatave që mund të hasë. Është më mirë të filloni të mësoni qenushin tuaj që ditën e parë në shtëpinë e tij të re.

Komandat bazë

Qenushi juaj duhet të dijë kufijtë - çfarë lejohet dhe çfarë jo. Për ta bërë këtë ju duhet t'i mësoni qenit tuaj komanda që do ta bëjnë më të lehtë komunikimin. Trajnimi është gjithashtu një mundësi e shkëlqyer për të forcuar lidhjen mes jush dhe qenit tuaj. Mos harroni se këlyshët kanë shumë energji dhe zakonisht nuk mund të fokusohen në një gjë për periudha të gjata kohore. Seancat e trajnimit me këlyshët duhet të jenë të shkurtra, mundësisht disa minuta dhe mund t'i bëni disa herë në ditë. Këshillohet që të filloni t'i mësoni komandat bazë qenushit tuaj diku midis muajit të 3-të dhe të 5-të.

Trajnim thelbësor

Merrni një moment për të studiuar me kafshën tuaj çdo ditë. Durimi dhe qëndrueshmëria janë themelet e trajnimit të këlyshëve. Mos harroni të lavdëroni dhe shpërbleni gjithmonë kafshën tuaj për ekzekutimin e saktë të komandës ose sjelljen e dëshiruar. Puppy Treats janë një motivues i rëndësishëm i të mësuarit. Është më mirë të filloni të stërvitni kafshën tuaj në ditën kur e merrni në shtëpi. Si ta mësoni një qen ta bëjë procesin të shpejtë dhe të këndshëm?

Thërrisni qenushin

Filloni të stërviteni me qenushin tuaj duke mësuar t'i përgjigjen emrit tuaj. Thirrni kafshën tuaj me emër dhe shpërblejeni me një kënaqësi ose përkëdhelje sa herë që ai reagon dhe ju afrohet. Pasi qeni juaj të ketë zotëruar reagimin ndaj emrit të tij, ju mund të vazhdoni të mësoni komandën më të rëndësishme që duhet të mësojë, që është rikujtimi. Kjo mund të quhet komanda "Tek un!" . Thirrja është një element thelbësor i sigurisë së kafshës suaj. Do ta ndihmojë qenin tuaj të shmangë rreziqet dhe mund t'i shpëtojë jetën kur qeni del për shëtitje pa zinxhir. Lidheni thirrjen me diçka të këndshme - qeni do ta mësojë atë shumë më shpejt kur e shoqëron komandën me një kënaqësi që do të marrë kur të vijë tek ju.

Trajnim mjedisor

Socializimi i këlyshëve është një pjesë shumë e rëndësishme e zhvillimit të tyre pasi shmang situatën në të cilën qeni i rritur është agresiv ose i frikësuar. Muaji i 3-të i jetës së një qenushi është koha e përkryer për të filluar shoqërimin me një qen të ri. Në këtë proces, qeni duhet të njihet me njerëz, vende dhe kafshë të tjera. Një mënyrë e shkëlqyer për të socializuar qenushin tuaj është ta merrni me vete kudo që të jetë e mundur. Falë kësaj, qeni do të zhvillojë shpejt shqisat, do të njohë një sërë stimujsh dhe do të mësojë marrëdhëniet e duhura me njerëzit, kafshët dhe mjedisin.

"Jo!" ose "Fe!"

Mësojini qenit se çfarë nuk duhet të bëjë me urdhrin "Jo!" ose "Fe!". Ky urdhër do ta mësojë atë të ndalojë së bëri diçka që nuk është e dëshirueshme ose që mund të jetë e dëmshme për të ose për ju. Është gjithashtu shumë efektive të shpërqendroni qenin tuaj për të parandaluar sjelljen e keqe. Mos harroni të shpërbleni gjithmonë qenin tuaj nëse ai i përgjigjet siç duhet një urdhri.

"Ulu!"

Një nga komandat më themelore dhe më të dobishme që mund t'i mësoni kafshës suaj është "Ulu!". Si ta mësoni një qen të ulet? Vendosni një ëmbëlsirë në dorën tuaj dhe tërhiqni vëmendjen e qenit tek ajo. Ngadalë ngrini dorën me një ëmbëlsirë mbi kokën e qenit, duke e detyruar atë të shikojë lart. Ngritja e kokës lart do ta zhvendosë peshën e trupit në këmbët e pasme dhe qeni duhet të ulet. Shpërblejeni atë me një trajtim dhe përkëdhelje nëse e bën. Megjithatë, mos u mërzitni nëse qeni juaj nuk ulet menjëherë. Përsëriteni këtë ushtrim disa herë dhe sapo qenushi juaj të fillojë të ulet, shtoni komandën "Ulu!" për ushtrimin, përpara se të ngrini dorën mbi kokën e tij.

"Shtrihu!"

Kur kafsha juaj të ketë zotëruar komandën "Ulu", mund të vazhdoni të mësoni komandën "Shtrihu". Si të mësoni një qen të shtrihet? Për të mësuar, do t'ju duhet një trajtim me të cilin do ta inkurajoni qenin tuaj të ndjekë udhëzimet. Mund të filloni duke i thënë qenit tuaj "Ulu". Në pozicionin ulur, tregojini qenit ëmbëlsirën e fshehur në dorë dhe filloni ta afroni me tokën, në të njëjtën kohë duke i dhënë qenit komandën "Shtrihu!". Nëse kafsha juaj shtrihet në tokë, lëvdojeni për urdhrin dhe ofroni si shpërblim një ushqim të shijshëm.

"Qëndro!"

Pasi kafsha juaj të ketë zotëruar komandat "Jo!" ose "Fe!" dhe "Ulu!" mund të vazhdoni të mësoni komandën "Qëndro!". Urdhëroni qenin tuaj të "Ulet!" dhe në vend që ta shpërbleni, tregoni një dorë të hapur dhe shtoni komandën "Qëndro!" ndaj këtij gjesti. Nëse këlyshi qëndron në vend, jepini një shpërblim dhe lëvdojeni. Kur fillon të ngrihet, komando "Jo!" ose "Fe!" dhe mos e shpërbleni nëse e bën.

Zgjerimi i komandave

Kur vini re se qeni juaj qëndron i palëvizur, filloni të rrisni gradualisht kohën që ai qëndron ulur. Mundohuni të bëni një hap prapa dhe të ktheheni në të njëjtin vend, ende me dorën hapur. Nëse qeni është ende ulur mirë, sigurohuni që t'i jepni një shpërblim. Me kalimin e kohës, filloni të ecni më larg kafshës suaj dhe në drejtime të ndryshme. Në këtë fazë, qeni juaj duhet të kuptojë se lëvizja juaj nuk do të thotë se edhe ai mund të lëvizë. Nëse qeni është ende ulur mirë, shpërblejeni sjelljen e tij me ushqim . Në hapin e fundit të ushtrimit, duhet t'i mësoni qenit tuaj që edhe nëse ecni më shumë se disa hapa larg tij, ai duhet të qëndrojë përsëri aty ku është. Nëse ka sukses dhe qeni ulet i qetë duke pritur çmimin, lëvdojeni dhe jepini ushqim.

Mos harroni se këlyshët kanë shumë energji dhe zakonisht nuk mund të fokusohen në një gjë për periudha të gjata kohore

Produkte të rekomanduara për trajnimin e qenushit tuaj:

Opus Lynx | Ushqim i plotë, pa drithëra dhe pa gluten për macet e rritura

Opus Lynx është një recetë pa drithëra dhe pa gluten e frymëzuar nga dieta e rrëqebullit të egër, e pasur me proteina dhe yndyra, me pak karbohidrate.
grain_free
Pa fara
gluten_free
Pa gluten
Proteina: 40.0% (90% proteina shtazore me përmbajtje totale të proteinave)
Përmbajtja e yndyrës: 20.0%
Kontrolloje

Opus Farm | Ushqim i plotë, pa drithëra për qentë aktivë me stomak të ndjeshëm

Opus Farm është një produkt pa drithëra dhe pa gluten i përshtatshëm për qentë aktivë me sistem të ndjeshëm tretës. Një recetë e pasur me proteina dhe yndyrna, me pak karbohidrate.
grain_free
Pa fara
mono_protein
Burime të ulta proteine
Madhësia e racës: Të gjitha madhësitë e rracave
Proteina: 38.0% (84% proteina shtazore me përmbajtje totale të proteinave)
Përmbajtja e yndyrës: 20.0%
Kontrolloje

Trajnim i kontrollit

Midis muajit të 3-të dhe të 12-të të jetës së qenushit tuaj, duhet të kaloni kohë duke bërë trajnim kontrolli. Ju mund të filloni thjesht duke folur me qenushin tuaj, gjë që do të rezultojë në të mësuarin e qenushit me praninë tuaj. Pas një kohe, qeni juaj do të fillojë të kërkojë vëmendjen tuaj vetë, gjë që është pikërisht ajo që dëshironi. Është jashtëzakonisht e rëndësishme që qenushi juaj t'ju besojë plotësisht dhe të ndihet rehat pranë jush. Mësoni qenin tuaj të ndihet i sigurt kur e mbani në krahë, gjë që do të jetë e dobishme në shumë situata në jetën e qenushit tuaj. Çdo kontroll veteriner, prerje e thonjve ose kontrolle të veshëve do të shkojë shumë më mirë nëse mund ta ndihmoni qenin tuaj të qëndrojë i qetë.

Mbajtja e shtëpisë të pastër

Një nga gjërat që kafsha juaj duhet të zotërojë është mbajtja pastër e shtëpisë. Këlyshët nuk kanë ende kontroll të plotë të nevojave të tyre fiziologjike. Zakonisht, këlyshët duhet të kujdesen për një nevojë fiziologjike pasi zgjohen, hanë ose luajnë intensivisht. Duke vëzhguar kafshën tuaj shtëpiake, do të mësoni të njihni sinjalet që ju jep. Këlyshët do të rënkojnë dhe do të enden përreth duke kërkuar një vend të përshtatshëm për t'u kujdesur për nevojat e tyre fiziologjike. Sapo të vini re këtë sjellje, zhvendoseni kafshën tuaj në një vend të caktuar sa më shpejt të jetë e mundur. Nëse kafsha vendoset në vendin që dëshironi, shpërblejeni menjëherë me një ëmbëlsirë. Sa herë që vëreni shenja se kafsha juaj ka nevojë për përkujdesje, çojeni në të njëjtin vend. Kjo e bën më të lehtë për qenushin tuaj të kuptojë se ku mund të kujdeset për nevojat e tij.

Pasi të keni zotëruar këtë fazë, është koha për të trajnuar veten në zgjidhjen e problemeve jashtë. Fillimisht do t'ju duhet ta nxirrni shpesh qenin jashtë, por me kalimin e kohës do të arrini të planifikoni shëtitjet tuaja në një kohë të caktuar dhe qenushi juaj do të mësojë t'i kryejë gjërat në kohë të caktuara. Mos harroni të shpërbleni gjithmonë kafshën tuaj kur ai kujdeset për nevojën e tij jashtë. Megjithatë, nëse ai dështon ose dekompozohet në shtëpi, mos e qortoni, por pastroni dhe dezinfektoni vendin tërësisht. Kur të vijë koha, merrni kafshën tuaj në një tjetër shëtitje të planifikuar. Këlyshët zakonisht mësojnë të mbajnë shtëpinë e tyre të pastër midis moshës 4 dhe 6 muajsh.

Ju mund të filloni thjesht duke folur me qenushin tuaj, gjë që do të rezultojë që qenushi juaj të mësohet me praninë tuaj.

Trajnimi me zinxhirë

Që në fillim mësojeni qenin tuaj të mbajë një qafore dhe një zinxhir. Trajnimi i zinxhirit të parë mund të bëhet në shtëpi, ku qenushi juaj do ta ketë shumë më të lehtë të fokusohet. Në një shëtitje, mund të ketë shumë shpërqendrime që qenushi juaj do të dëshirojë të nuhasë, të prekë ose të eksplorojë. Jini të durueshëm dhe përgatituni për shumë pushime kur qeni juaj shkon për të kontrolluar diçka interesante. Merrni disa ushqime me vete - ëmbëlsirat mund të përdoren për të shpërqendruar qenushin tuaj ose për të shpërblyer sjelljen e mirë. Mos harroni se edhe nëse qentë tuaj kalojnë shumë kohë në kopshtin tuaj ose në oborrin e pasmë, ju nuk mund të anashkaloni shëtitjet tuaja të përditshme. Çdo qen, pavarësisht i madh apo i vogël, ka nevojë për tre shëtitje në ditë.

Produkte të tjera për argëtim me këlyshët:

Sensitive Digest Giant, 12.5 kg | Recetë pa gluten me burime të kufizuara të proteinave shtazore

Me proteina dhe karbohidrate lehtësisht të tretshme për të nxitur tretje të qetë

11 100,00 Lekë

Exclusive Digest, 2 kg | Formulë e lehtë për t'u tretur për macet me sistem të ndjeshëm tretës

Me fibra vegjetale dhe FOS për të nxitur tretje të shëndetshme dhe përthithje të lëndëve ushqyese

2 900,00 Lekë

Këshillë

Sensitive Valp Digest | Ushqim i thatë pa gluten për këlyshët me ndjeshmëri tretëse

Me vitamina, minerale dhe antioksidantë jetikë për një sistem imunitar të shëndetshëm

0,26 Lekë

Këshillë

Sensitive Digest, 2 kg | Recetë pa gluten me burime të kufizuara të proteinave shtazore

Me proteina dhe karbohidrate lehtësisht të tretshme për të nxitur tretje të qetë

3 000,00 Lekë

Kafshë shtëpiake të lumtura Husse!

 

Gio

Gio është një qenush 1 vjec e 5 muajsh, duke qënë se le të themi është pak nazeli ushqyerja e tij ka qenë disi e vështirë. Para disa muajsh Gio provoi ushqimet Husse dhe që në momentet e para u vu re dëshira e tij e rritur për  të konsumuar vaktet në mënyrë të rregullt. Momentalisht Husse ofron ushqimin tone të preferuar dhe nuk kemi ndërmend ta ndërrojmë me asnjë ushqim tjetër.

Lola

Lola është 4 1/2 vjeç tani dhe ne jemi shumë të lumtur që kemi zbuluar Husse kur ajo ishte vetem një qenush i ri. Pasi provoi disa marka të tjera premium, ajo kishte vuajtur nga shqetësime në stomak, por sapo u zhvendos në Husse, të gjitha simptomat u zhdukën.

Ne jemi vlerësuar nga

Bashkohuni me ekipin tonë!

Punoni sa të doni, fitoni të ardhurat që dëshironi, veproni në zonën tuaj lokale.

Punoni me ne

Husse - ushqim suedez për qenushë dhe mace

Husse është një prodhues suedez i ushqimit për qen, mace dhe kuaj me mbi 30 vjet përvojë në treg. Qëllimi kryesor i Husse është të promovojë një mënyrë jetese të shëndetshme për qenushët dhe macet. Të gjitha ushqimet dhe suplementet Husse janë bërë vetëm nga përbërës të cilësisë më të lartë, të zgjedhur me kujdes. Të gjitha produktet prodhohen sipas recetave tradicionale skandinave, dhe linjat e prodhimit janë nën kontroll të vazhdueshëm veterinar. Përveç cilësisë së produkteve Husse, kjo nënkupton edhe cilësinë e shërbimit. Shpërndarësit Husse janë të trajnuar plotësisht në ushqimin apo llojet dhe do të jenë të lumtur t'ju ndihmojnë të zgjidhni dietën e duhur për qenin ose macen tuaj. Produktet Husse nuk janë të disponueshme në një rrjet tradicional shitjesh - ne i dorëzojmë ato direkt nga fabrika tek klienti, në mënyrë që të ofrojmë produkte të cilësisë më të lartë me çmime konkuruese. Ushqimi Husse mund të porositet gjithmonë me dërgesë deri në adresën tuaj.

Gjithçka që ju nevojitet për qenushin apo macen tuaj në një vend

Në ofertën e Husse do të gjeni gjithçka që mund t'i duhet qenushit apo maces tuaj. Ushqimi ynë i thatë për qentë dhe macet është një bazë e shkëlqyer e dietës së tyre - ushqimi i thatë është dietë e balancuar siç duhet, e përshtatur për nevojat e qenve dhe maceve të madhësive të ndryshme dhe në faza të ndryshme të jetës, p.sh. këlysh dhe kotele, qen dhe mace të rritur dhe të moshuar. Keni një qen apo mace me nevoja të veçanta ushqimore? Ne Kujdesemi për nevojat e veçanta si ; sistem tretës të ndjeshëm, alergji ushqimore, pas sterilizimit ose kastrimit, si dhe qenushë apo mace që kanë prirje për të shtuar në peshë. Po kërkoni lodra për qen dhe mace? Lodrat Husse janë bërë nga materiale cilësore, ato janë të qëndrueshme dhe do t'i ofrojnë katrputroshit tuaj orë të tëra argëtimi. Ju mund të diversifikoni dietën e shëndetshme dhe natyrale të qenit ose maces tuaj me ushqime të shijshme. Trajtimet për qentë dhe macet janë një shtesë e shijshme në dietën e tyre dhe një shpërblim i madh gjatë stërvitjes dhe pas stërvitjes. Keni nevojë për produkte kujdesi për katërputroshin tuaj? Merrni shampo, kozmetikë për kujdes, vajra dhe locione me të cilat do të kujdeseni për pamjen e bukur dhe të shëndetshme të qenit apo maces tuaj.